Sep 29, 2016

Tips Cerahkan Kulit Kusam

MASALAH KULIT KUSAM ?

Korang tahu tak sebenarnya mudah sangat nak rawat kulit kusam ni. Pengalaman Nisa sendiri kulit kusam sangat, dengan kelabu asap lagi. Dah la muka memang dah sedih je tengok
Untuk masalah kulit kusam, nisa galakkan penugambilan Vitamin C. Kenapa pentingnya Vitamin C ni?

Vitamin C macam semua tahu berkesan untuk cerahkan kulit. Yang kelabu asap tu inshaAllah cepat cerah semula. Yang muka burn pun jangan tunggu elok sendiri tanpa buat apa-apa. Sebab kalau korang perasan, tak semua org yang muka burn, berbelang disebalik tudung tu boleh sekata balik tona kulit dia tau. Kenapa ? Salah 1 sebab dalam badan dia kurang Vitamin C

Vitamin C ni kalau nak tahu, TAK BOLEH dihasilkan oleh badan kita. Nak taknak kena makan makanan yang ada sumber Vitamin C. Contoh mudah yang kanak-kanak ribena pun tahu, buah oren ada Vitamin C. Banyak mana pulak nak makan untuk lengkapkan keperluan badan ?
Makan la 500mg-1000mg sehari.

Takyah pening kepala nak beli oren pun mahal sekarang ni kan. Nisa senang je, makan supplement Vitamin C. Senang kan bunyi dia ?

Tapi jangan makan sebarang brand. Tak semua brand dari bahan natural. Kita nak makanan yang datang dari sumber yang natural, bebas bahan kimia. Jangan korang main makan tak tahu hala semata-mata nak cepat cantik. Pastu badan merana. Pastu sakit buah pinggang etc etc

Nisa yakin ramai dah tahu yang supplement natural terkenal dengan kehijauan dia ialah SHAKLEE. Sebab tu kadang-kadang take time untuk nampak kesan. Sabar untuk dapatkan kesan. Sekali dah nampak kesan memang terbaik nisa boleh cakap! Makan untuk kulit kusam, sekali jerawat pun jarang tumbuh, demam selsema pun jarang datang, rambut & kuku makin kuat !

Yang bestnyee sebiji Vitamin C shaklee bersamaaan dengan 7 biji oren. 7 biji okayy. Mampu tak nak makan 7 biji oren sehari ? Mati la nak. Nak makan 7 ulas pun nangis apa lagi nak makan 7 biji
Sekarang Kita mudahkan apa yg susah, makan aje sebiji Shaklee Vitamin C = 500gm = 7 biji oren
Ada lagi yang best ni, teruskan baca.

Vitamin C shaklee ni bersifat SUSTAINED RELEASE. Bermakna ia akan lepaskan 100mg setiap sejam, untuk pastikan badan kita sentiasa ada Vitamin C. Bermakna sebiji Vitamin C ni tahan 5 jam dalam badan

Penting sangat sifat SUSTAINED RELEASE ni sebenarnya. Untuk pastikan badan kita dapat serap SEMUA kebaikan dalam sebiji Vitamin C. Sebab tu kalau makan, brand lain yg 1000mg pun lambat nampak kesan kadang-kadang tak berkesan pun sebab apa ? Sebab badan kita boleh serap cuma 200mg Vitamin C dalam 1 masa . Rugi tak ? Rugi kan makan 1000mg tapi yang boleh diserap 20% je
Okay boleh p nangis sekarang. Lepasni pilih brand yang betul ye ?

Paling bagus kalau makan 500mg x 2, atau 250mg x 4. Yang penting bukan sekali gus 1000mg ye !



Yang last ni testi Nisa sendiri :)





Nak order 1-2-3 botol Vitamin C ? 
Nisa 013-644 8528
Your Beauty & Health Consultant

Instagram : @shakleekita
Facebook: Nisa Fuzi

Sep 15, 2016

Cara Saya Rawat Resdung dengan Shaklee

Assalamualaikum !

Masa Nisa menulis, umi sibuk kat dapur buat rendang, abah duk baca buku kat sofa, adik-adik pergi kedai gi beli askrim. Malam hari pun nak makan aiskrim, Layankan aje perangai budak-budak ni. Okay panjang pulak bebel. Nisa  nak share cara Nisa hilangkan resdung yang dah lama menghantui diri ini.

Kalau korang nak tahu, tanda-tanda Nisa resdung sama je macam orang-orang lain yang ada masalah resdung:

- Hidung berair. Bukan hingus tapi dia berair. Kita tahu hidung ni macam ada hingus tapi kita tak boleh nak sedut, memang takkan naik balik. Dia akan meleleh sendirinya kekadang. Eueeeewww.

- Hidung sentiasa tersumbat. Ni selalu jadi waktu pagi & malam. Lagi seksa bila sekali 2 lubang hidung ni tersumbat. Gigih la seorang Nisa bernafas ikut mulut

- Gatal mata. Haa yang ni memang boleh bikin marah. Seriously lepas makan benda yang sepatutnya  tak boleh makan, seafood contohnya kan. nasi tak habis sepinggan lagi tapi mata dah start gatal. Gatal yang memang takde maknanya Nisa nak tahan. Baik garu. Kasi puas garu, sakit kita pikir kemudian

- Bersin pagi-pagi. Yang ni 1 lagi masalah. Asal bangun pagi, sudah mandi je confirm bersin. Kalau jenis bersin tak menyembur kat orang takpe. Ni bersin yang menyembur, memang confirm basah tapak tangan yang menutup mulut masa bersin tu

- Masalah jerawat teruk. Macam sekarang pun naik jerawat orang kata jerawat manis gitu. Kalau jerawat sebab resdung sangat lain tau. Memang jerawat yang naik tu akan buat muka sakit.


Masalah resdung macamni macam biasa je ada kan. Lagi-lagi Nisa boleh cakap almost semua orang ada. Bezanya terok dan tak. Tapi nak ke sampai terok baru nak rawat. Nisa pun sebenarnya awal-awal sejujurnya tak kisah pun pasal resdung ni. Sangat Nisa tak kisah. Bertahan je selagi mampu segala gatal segala sakit sebab resdung.

Sampai la 1 masa Nisa amek supplement untuk masalah anemia Nisa. Masa tu bukan anemia je baik, resdung pun hilang ! Macam korang tahu Nisa memang pengguna tegar Shaklee. Kenapa Nisa suka sangat dengan SHAKLEE ni ? Sebab dia MULTIPURPOSE ! Macam Nisa bagi contoh tadi, nak rawat anemia tapi dengan resdung boleh hilang.


Kalau korang nak tahu, Resdung ni cara yang paling baik rawat dengan HERBA. Herba sangat mujarab bukan takat mengurangkan tapi menghilangkan Resdung. Shaklee ada ke herba herba ni ? Herba yang paling bagus paling top selling yang Nisa selalu jual ialah ALFALFA COMPLEX. Nisa boleh cakap antara supplement yang wajib untuk perempuan. Sebab apa pulak si Nisa ni nak wajibkan segala ? HAHA. Meh nisa nak listkan :

- Rawat keputihan. Ehem. Perempuan mana yang tak ada keputihan tu ?

- Milk booster. Susu sampai memancut. 5 minit pam dah boleh dapat 4oz ! Murah rezeki anak-anak

- Merapatkan. Alfalfa ni dikenali juga sebagai Kacip Fatimah Moden.Haa paham paham la kenapa nisa cakap dia merapatkan. Memang wajib ambil untuk ibu dalam Pantang

- Merawat kentut vagina. Bila Miss V longgar, senang sangat nak terjadi kentut vagina ni, alfalfa berfungsi untuk buang angin + mengetatkan yang longgar

Haa panjang sangat dah nisa cerita, meh tengok apa wajib ada untuk rawat resdung ?


SET RESDUNG SHAKLEE









1. ALFALFA COMPLEX 
Yang ni Nisa dah terangkan panjang lebar tadi. Ringkasnya, ALFALFA kaya dengan chlorophyll. Antara element wajib ada untuk rawat alahan / resdung / eczema

2.B COMPLEX 
B complex boleh mengawal rasa sakit ketika diserang resdung. Kalau nak tahu,B complex ni anti-stress. Boleh kawal sekaligus dari jerawat-jerawat batu

3. VITAMIN C SUSTAINED RELEASE
Vitamin C yang paling famous ni mesti la korang tahu kan sangat power untuk boost imune. Sebab tu kalau korang yang selalu demam, selsema hidung berair ni, vitamin C ni sangat membantu  untuk kurangkan gejala macam tu 

……………………………………

Nisa tahu korang ada soalan kan? Meh nak jawab.

Q. Set resdung ni kalau berhenti datang balik ke ? 

A. InshaAllah tak datang. Tapi make sure antibody korang dah betul-betul kuat. 

Q. Berapa lama boleh tahan set resdung ni?

A. Sangat lama.haha. okay macamni pecahan dia : 
ALFALFA : 2-3 bulan
B COMPLEX : 4 bulan
VITAMIN C : 6 bulan

Jimat ke jimat sangat ? Decide cepat ! Heee

.………………………………………

Okay, dah baca pengalaman Nisa, dengan testimoni yang nisa tempelkan bersama tu kan, ada pape soalan nak tanya, nak order SET RESDUNG SHAKLEE, boleh whatsapp Nisa ye untuk order - 0136448528 

Nisa sentiasa akan bagi something special untuk awak yang beli dengan Nisa. Cara makan yang betul pun nisa akan guide. No worries :)

Inquiries,
NISA
INSTAGRAM @shakleekita
013-6448528

*Sis laju-laju nak settlekan order ni* 


Your Beauty & Health Consultant,
013-644 8528

Sep 7, 2016

A LITTLE LIFE UPDATE

Assalamualaikum semua kawan-kawan, bekas kawan-kawan dan semua yang mengenali Nisa. Bukan nak buat ucapan hari raya sempena Aidiladha ke apa. HAHA. Dah lama sangat tinggalkan blog kesayangan ni. Yang selalu rajin baca blog Nisa dulu memang perasan la kan Nisa memang dah lama tak update dan menghilang dari media social yang dulu jadi makanan Nisa hari-hari.

So, ada ke nak tahu apa yang Nisa buat sekarang ? Hihi


Rakan-rakan seperjuangan semua, Nisa dah officially habis study Jan 2016. Alhamdulillah Bachelor in Accounting dalam tangan walaupun result tak FLYING COLOURS mana. Tapi memang tahu usaha diri sendiri pun tak semenggah mana jangan harap la nak result gempak. Okay malas nak cakap banyak sampai student life sebabnya rasa dah lama tinggalkan alam student walaupun hakikatnya baru 8 bulan dari masa nisa menulis ni

8 Bulan habis belajar maknanya dah 8 bulan jugak la nisa dah start kerja. Cakap pasal kerja ni bukan 1 tempat je nisa kerja, tapi berpindah randah. hehehe. Asal dapat offer tinggi pergi lari ke tempat baru. Kalau nak dibuat kesimpulan, Office nisa sekarang ni tempat ke 4 nisa kerja dalam masa 8 bulan ni

Sejujurnya bila dah start bekerja ni, baru tahu yang diri sendiri tak suka pun kerja ofis. HAHA. Mungkin dah muak dan penat dan terasa tak berkembang ataupun masalah diri sendiri yang kemalasan. Mana taknya dari zaman study diploma Nisa dah start buat part time kerja office kot. Buat akaun. Debit kredit. Report. Aging. Reconcile. zzzzzzzzzz.


'Kau semuanya tak kena, tukar kerja sana sini pastu nak bosan lagi, habis kau sibuk buat ape?' 


Okay ni part yang seronok nak cerita. Nisa sekarang menyibukkan diri untuk mencantikkan diri. HAHA. Masa Nisa menghilang lama tu , Nisa ada seribu masalah ditambah dengan masalah kulit yang bagi Nisa sangat serious.

Nisa admit ward sebab HB drop 6. Ibu mengandung kalau 9 pun dah kira rendah. Kita ni sampai drop 6 sampai kena marah sungguh-sungguh dengan doktor. Sebab lambat datang hospital walaupun dah tahu HB dah low masa pergi klinik. Lepastu kene la tahan kat ward masukkan darah itu ini. Serious masa ni rasa down yang amat. Sebabnya takde sorang pun tahu keadaan  Nisa masa tu melainkan family sendiri. Sangat-sangat la sunyi kena tinggal kat sana sorang-sorang. Bila malam hari, rasa sesak nafas memang sampai takut sangat nak baring, takut tu malam terakhir bernyawa kat dunia ni :(


Keluar ward pun, wajiblah doktor bagi ubat itu ini untuk tambah darah etc. Masa ni bermula zaman keburukan kulitku ini. Mungkin sebab darah yang diorang transfuse kat Nisa tu darah orang yang memang berjerawat ke apa kan, Nisa tak tahu =.= tapi memang kulit nisa sangat bermasalah masa ni

Tak tahu nak describe kat korang cemana. Tapi bayangkan tiap kali bangun tidur wajib ada 1 jerawat naik kat muka. Siap yang nanah lagi. Kalau tak nanah, jerawat batu. Ditambah perasa dengan kulit yang sangat kusam. Kelam. Kelabu.










Tapi Nisa gagahkan jugak makan ubat sebabnya tak nak sakit lagi.Seksa sakit macam ni :(


Masa ni tergerak hati nak makan supplement. Nisa pun godek-godek jumpa pasal SHAKLEE. Supplemet pertama yang Nisa beli B COMPLEX + VITALEA. Untuk naikkan HB nisa yang sedia rendah, rawat jerawat batu, sekaligus package rawat kulit yang bermasalah ni

Dengan kuasa Allah, alhamdulillah memang serasi sangat dengan Nisa. Masa makan supplement ni Nisa memang dah stop lama dah ubat hospital tu. Bila HB dah cantik, 12 dah masa Nisa last check, jerawat batu dah berkurang terus Nisa sambung dengan makan ESP + VITAMIN C untuk hilangkan parut jerawat, untuk renew cell kulit. Nisa dah register member shaklee masa ni, jadinya galak la buat experiment macam-macam dengan supplement Shaklee

Tak lama lepas tu Nisa tambah pulak dengan ALFALFA + GARLIC. Memula niat nak makan ALFALFA ni sebab nak rawat keputihan je. Sekali dapat effect perut kempis sebab ALFALFA ni melawaskan, Nisa memang ada masalah sembelit. HAHA. GARLIC pulak korang memang tahu kan anti-bakteria untuk kecutkan jerawat


Sampai sekarang pun konsisten makan dengan Shaklee. Apa yang Nisa dapat ?

- Kulit dulu yang bermasalah dah diganti dengan kulit yang makin sihat. Yang penting kulit tak kusam, tak kelabu dan tak mendung. Bonus kulit putih tu memang wajib dapat sebab sifat VITAMIN C + ESP memang mencerahkan kulit. Bukan putih yang pucat yang orang tengok pun pelik tu tauu. Ni putih yang cerah sekata & terasa diri sangat cantik bila tengok cermin. HAHA




- Keputihan yang memang selalu jadi masalah perempuan, alhamdulillah memang hilang terus. Kalau ada pun time subur ( sebelum period nak datang  ) Selain dari tu memang tak ada. Pastu Nisa kan allergic jugak ada resdung jugak, asal makan seafood terus gatal hidung. Dia punya tahap allergic tu sampai Nasi dalam pinggan tak habis pun lagi, tapi dah start gatal-gatal muka. Lepas makan ALFALFA slumber je makan seafood, memang betul-betul hilangkan Nisa punya allergic dengan seafood

- Jerawat pun sangat susah dah nak naik kat muka ni. Yang besar, gemok dan sihat macam dulu memang tak nampak singgah lagi di muka ini. Kalau ada pun jerawat manis orang panggil. hehehe.


Untuk menjawab soalan Nisa busy buat apa sekarang, Jawapannya, Nisa busy dengan business Shaklee. Memang jatuh cinta sangat dengan supplement shaklee ni, nak korang dapat jugak #shakleeeffect macam Nisa :)




Sekian dari saya,

Nisa Fuzi
@shakleekita


7/9/2016 1:36 am



/> />