Jan 7, 2017

KESAN KEKURANGAN FOLIC ACID KEPADA IBU HAMIL

Assalamualaikum semua :)

Nisa percaya yang sedang membaca ni dari kalangan bakal pengantin, bakal ibu dan boleh jadi juga seorang suami :) So, nisa buat entry ni khas untuk semua wanita yang TTC / Ikhtiar Hamil


Ramai yang tak tahu pengambilan Folic acid dari awal sangat penting untuk pastikan persenyawaan berjaya & bayi boleh membesar dengan sempurna semasa dalam kandungan.

Suggestion dari doktor, sebaik-baiknya kita (wanita) perlu ambil Folic Acid 4 bulan awal sebelum pregnant. 4 bulan tau. Bukan dah pregnant baru nak start makan folic acid. Kenapa penting sangat Folic acid ni diambil dari awal ?


Once persenyawaan berjaya, ia  cuma mengambil masa 24jam untuk develop. Sebab kebanyakan pregnancy tak dirancang kan ? tup tup dah 4 weeks. Masa ni pulak badan memang kekurangan folic acid. So akan ada kesan tak kepada fetus ? 

Yes ada dear. Kesan yang negatif.

Kekurangan folic acid dari awal pregnancy akan beri kesan kepada bayi dalam kandungan. Antaranya:
🍀Kecacatan saraf tunjang (neural tube defect)
🍀Pembentukan otak & tempurung kepala yang tidak sempurna (anecephaly)


🍀Lahir baby pre-mature & anemia
🍀Pembentukan kaki & tangan yang tidak sama (limb reduction)


🍀Bayi sumbing

Bila terjadinya kes macamni, most probably bayi dalam kandungan terpaksa digugurkan, sebabnya not a healthy baby 😢 Sedih kan?

That's why para isteri, termasuk yang baru khawin & plan untuk pregnant digalakkan makan folic acid dari sekarang. Untuk pastikan once persenyawaan berjaya, bayi membesar dengan sihat dalam kandungan si ibu


So macam mana nak dapatkan makanan yang ada sumber FOLIC ACID ?

1. Brokoli
2. Citrus Food (Papaya, Orange, Grapefruit, Strawberries, Raspberries)
3. Avocado
4. Corn
5. Carrots



Kalau anda jenis culas pada makanan yang bekalkan folic acid, kita boleh ganti dengan supplement tambahan.

Pilihan Nisa dari dulu tak lain tak bukan B COMPLEX SHAKLEE. Kalau nak tahu, selain B1.B2, B3, B6, B12 ia juga mengandungi Folic acid. Complete dalam 1 pil.




InshaAllah 1 pil kuning ni boleh bantu untuk elakkan unhealthy baby dan sekaligus ikhtiar hamil.


Akhir kata, kita nak ambil makanan tambahan dari awal atau nak tanggung risiko kecacatan janin in future? Its your choice mommies 😊

Sebotol B complex mengandungi 120 biji dan bertahan sehingga 4 bulan. Harga cuma RM 54 sahaja. Murah kan harga untuk sebotol B complex yang terlalu banyak kebaikan ni?

Alhamdulillah berjaya hamil dengan asbab Shaklee :)

Untuk mereka yang sedang ikhtiar hamil boleh ikhtiar dengan SET KESUBURAN Shaklee yang lengkap untuk suami dan isteri.

PESANAN KHAS :

Untuk mereka yang tengah merancang nak khawin - Boleh start makan folic acid dari sekarang. Sangat digalakkan  makan 4 bulan awal & bagus juga untuk kulit

Untuk mereka yang sedang ikhtiar hamil dan sedang hamil - Folic acid is a must ! 


Boleh hubungi Nisa untuk dapatkan Consultation dan pembelian Vitamin Shaklee. InshaAllah fast respond :)

Nisa Fuzi
013-6448528
Facebook : Nisa Fuzi
Instagram : @vitaminorganik


No comments:

/> />