Aug 23, 2011

Syawal yang tak bemakna.. Sangat.

Memang la semangat nak balik raya. Dah beli tiket awal. Mule2 bli hr jumaat, sggup byar 5henget tok tuka tiket ke hari rabu. Skip clas 2 hari.. Betol la kate pepatah kan, kita merancang tuhan yg tentukan.. Dari tiket hari rabu, ni boleh balik hari ahad. Awal 3 hari. Tapi,balik bukan semangat raya, balik dapat berita sedih..





Malam pukul 10lbh tu umi call. Angkat je dah denga sore umi lain macam. Memang dah agak dari sore die mesti ad berita buruk.. Umi macam berat nak ckap..


Umi : akak buat pe? Dah abis exam ke ?
Org : dah abs dah. Nape?
Umi : takde la,nak ckap ni, nak akak tau jugak la.
Abah masuk hospital.


Dengar je name abah terus menitik air mate ni. Nak bersuara pun dah tak tekeluar. Nak balik malam tu,dah lewat sangat. Tepakse la tunggu esok pagi.. Bila tido malam tu, mimpi abah.. Terus dah tak boleh tido. Bangun mandi siap siap barang lagi sikit naik bas pukul 10pg tu..




Bila pegi hospital tengok abh, denga umi cite lagi sedih.



Abah tengah drive nak g anta nenek kt putra. Masa dalam kete abah ase dade die berat je. Tapi boleh je bnafas cam biase. Dia mintak air kt umi, tp air takde dalam kete. Abh pun benti kat petronas nak beli air. Die minum smbil jalan nak g kerete, tp die jalan huyung hayang. Nenek dlam kete dah tengok abh lain mcam,die pun tarik abah masuk kerete. Trus abh bpeloh peloh mcm org mandi. Umi trus call ambulan.. Dia takboleh nak drive, panic tengok abh mcm tu..





Sampai hospital,doktor ckap buat la persedian ape yang patut. Panggil lah anak anak datang.. Doktor ckap abah dah takde harapan nak hidup. Darah die drop sangat. Memang kritikal. Umi macam tak pcaye. Tapi umi jadi kuat bila tengok abh seda, boleh berckap, kenal org yang datang.. Umi jadi kuat..


Darah abh rendah sangat.. Doktor kata bila bila jantung dia boleh benti..


Tapi mungkin sbb rahmat bulan ramadan ni, makin lame abh makin ok. Walaupun tak stabil lg, tp makin baik..
Bila ramai datang melawat,abh berckap,bercerita macm org sihat..bila dia ketawa , tekanan darah dia makin stabil.

Tp nurse marah abh ckap bnyak, memang lua nampak sihat,tp dalaman abh sakit.. Tapi abh tak kisah.. Dia ckap je mcm biase,mcm die tak sakit..


Semalam masuk bilik operation.. 1injap jntung abh tsumbat.. Doktor dah masukkan belon n letak stand kat situ.. Doktor kata, tsumbat dalam.. Sebab abh merokok.. Dah 30thun abh merokok..



Abah benti la merokok tau..doktor kata kalau abh benti merokok skang, umur abh lg panjang, tapi kalau tak, 3bulan abh boleh sakit balik..


Sume orang terkejut tau bah bila tau abh sakit. Sebab abh control makan, abh besukan.


Tapi takpela, ni dapt pluang ke2, jangan merokok lg tau..


Ni dah tak lame nak raya, abh semangat nak balik kmpung, tp abh tak boleh drive dah skang.. Kelantan tu bukan dkat..

Kalau kita kena raye kt kl ni je pun takpe la bah. Sume risaukn abh...


Kat umah,dapo tak berasap dah. Umi takde semangat dah nak masak.. Buka pose makan lauk tunjuk je..

Bju raye pun,umi tak jahit lagi.. Akak tak kisah pun takde bju raye, tp ank laki abh tu sibuk tny mane bju raye die...


Tapi akak tak tau la bah,nape anak abah no2 tu mcm takde perasaan langsung. Abh tengah sakit kt hospital ni, dia boleh kua malam balik pagi mcm takde pape jadi.. Dia takde rase lgsung ke nak melawat abh kat hospital ni... Akak tengok die, mcm lagi suka sebb die bebas gi mane,balik lewat pun takde org nak marah dah..
Yela,kereta yg slalu akak guna tu kan dah jadi milik dia.. Takpela akak tak kisah pun.. Tapi dia tak patut la buat perangai huduh die lagi lagi abh sakit ni. Akak tak tau la bila die nak insaf..


Abh dah la tak boleh tnsyen skang.. Hmm takpe la bah.. Abah rehat jela.. Ktorg sume kuat, sebab abah kuat...

4 comments:

Adam Roslan said...

kita kena letak makna untuk syawal lah gayanya,

Cik Puteri said...

As salam , nisa . kuat kan semangat yee :)
puteri pun penah rasa apa yg nisa rasa , actually kes yg sama pada ayah puteri . dulu pun ayah merokok , dan masa form 5 abes je percubaan , ayah masuk hospital . alhamdulillah dah oke da . insyaallah , byk berdoa tuk ayah nisa oke . :)

hanani nadri said...

nisa , sabar yer ? :') semua ni berlaku ade hikmah . semoga abah nisa cepat sembuh . insyaAllah . nisa kene kuat okay :D jgn sedih sedih :)

_NisaFuzi_ said...

@Cik Puteri


tq putri :)

abah dah ok sikit skang. tapi die xreti duk diam. geram

/> />