Oct 29, 2011

buku rebutan zaman sekolah !

kemas-kemas almari lama. terjumpa benda-benda yang mencuit hati. *hiperbola
bila tengok baru rasa macam:

cepat betol ko membesar .rasa macam baru je masuk sekolah menengah.

mula la berangan mengimbas la konon-konon kenangan dulu-dulu.


buku nilam. buku kesayangan korang kan ? masa sekolah rendah dulu rajin la tulis dalam benda alah ni. masuk sekolah menengan dah malas macam hampeh sebab kena buat sinopsis !

punya pemalas nak baca, salin bulat-bulat ringkasan cerita kat belakang cover buku tu.
alaaah korang pun same kan ?



malas nak rotate. buku jenis ni famous masa sekolah dulu. sebab dia ringkas. dah siap short note bagai. dengan notes yang colourful.

mula-mula semangat paksa abah beli. dengan alasan:

senang nak baca tau bah ! betol !


bila dah lame beli, terperok kat almari, masa exam baru gelabah selongkar. bagi alasan :

hoi, gile pening ah buku ni, colour macam keling !


buku kesayangan. sebab paling nipis.
zaman jahiliah lagi ni, siap print nama tepek besar-besar kat buku.


yang ni paling menyiksa. masa sekolah rendah 100% belajar BM. bila naik form 1 , tetiba  

'anda akan mendarat ke London sebentar lagi'

masa zaman baru nak tukar BM ke BI, punya prihatin penerbit buku semua keluarkan buku edisi Bilingual.
terima kasih. jasa mu dihargai. walaupun sampai skang tak paham kenapa buku macam ni mahal giloo.


pihak sekolah dulu kemain WAJIBKAN beli buku tulis sampai 26 bijik untuk setahun ! time kasih la sebab prihatin nanti ujung tahun tak payah beratur lagi kat kedai buku nak beli buku tulis 6kupang. 
agak-agak jugak la perli kalau tulisan gedabak alam pun tak makan nye buku sampai puluh-puluh.

bila habis tahun, kene marah ngan abah sebab nampak sangat anak die pemalas sebab banyak buku kosong.
sampai sekarang tak puas hati sebab tak boleh bersuara :

salahkan sekolah sebab suruh beli buku bebanyak ! 
grrr




suci sangat buku karangan ni. 





sekali seumur hidup je dapat benda ni. simpan la jadual SPM anda. tapi yang ni adik punya. hee 





azab sem3. punya banyak subjek amik. siap note kat belah kanan tu nama lecturer. punyalah jahil dengan nama penuh lecturer.
sila lah ingat nama lecturer anda kalau nak dapat result elok.


tapi memang tak pelik kan kalau tak tau nama penuh lecturer, tak macam kat sekolah dulu hafal sebijik sebijan nama cikgu. 
bila masuk dewan exam, wajib sok sek sok sek . pandang kiri kanan semua tengah tanya orang depan nama lecturer.





selamat menghadapi debaran result exam kawan-kawan !

sekian !





2 comments:

daniel said...

he2..

Azhafizah[フィザ] said...

dulu suke pinjam buku sebab nak penuhkan buku nilam tu :p

/> />